25 let Mestnega gledališča Ptuj Nagovor direktorja
Novice

25. obletnica ponovne profesionalizacije gledališča na Ptuju, 4. december 2020

Več kot desetletje že služim tej hiši. Služim pravim, ker ji nisem prišel vladat. Ponižen sem pred veličino izročila, ki presega teh 25 let zadnje poklicne zgodbe, saj hiša sama tukaj stoji od 1786, in je najstarejša v Sloveniji, kjer ves čas živi tako in drugačno gledališče. Ponižen pred vsemi velikani, ki so v tem času pisali to zgodbo. V neusahljiv navdih mi je veličastna zgodba našega mesta in njegovih sedmih tisočletij. Veličastnost zapuščine tisočletnega vretja življenja na tem mestu, kjer je zahodna civilizacija imela svoja vrata na vzhod, ki je kot multikulturna sredina ustvarila bogastvo snovne in nesnovne dediščine. Številne zgodbe, miti in legende, ki čakajo, da jih skozi svojo umetnost vrnemo v življenje.
Hvaležen sem vsem, ki so prinesli tole plamenico v moje roke. Branka, ki je s svojim delom posejala seme iz katerega so vzniknile generacije odličnih umetnikov. Postavila temelj, da smo začeli sanjat. Samu in Franciju, ter vsej ostali ekipi, s katero smo predrzno vrnili Ptuju poklicno gledališče. Ki sta nosila breme tega, da je gledališče shodilo, in se v slovenski prostor umestilo, dokazalo svojo živost in potrebnost. Branku Brumnu, Vojtehu Rajherju, Kristini Šamperl Purg in vsem v takratni ptujski občini, ki so prepoznali vrednost našega zanosa, in podprli našo drzno željo, da se je lahko uresničila. Hvaležen Štefanu Čelanu, da je zastavil svoj ugled in našel način za prenovo te hiše. Reneju, da je dal svojemu času poseben pečat.
Posebna hvaležnost, ki je več kot to, je bratstvo in pajdaštvo, norost in genialnost, neuničljiva zvestoba in globoka povezanost me veže na eni strani na peščico ljudi : Anico, Ireno, Marjana, Tomaža, Matejo, Heleno, Petro, Simona, Andreja, Danija, Sabino, Majo, Sandija, Sašota, to malo stalno ekipo MG Ptuj, ki vsa ta leta dela ta teater, Iz malega ustvarja odlične pogoje za umetniško ustvarjanje vseh, ki pridejo na Ptuj. Umetniki vas ne morejo prehvalit, in se čudijo, kako je tu na Ptuju mogoče vse.  In moja osebna in iskrena zahvala gre Anici, prva si verjela vame, imela z mano potrpljenje in prva razumela, da nastaja nekaj posebnega, veličastnega. In me imela v svoji šoli gledališča in življenja, ter dovolila, da je nastala ta gledališka zver.
Umetniki, igralci, režiserji, scenografi, kostumografi, dramaturgi, glasbeniki, in vsi ostali, katerih se je v dveh in pol desetletij vas skozi naš oder zvrstilo več kot tri stotnije, vaša norost in genialnost hkrati sta večna reka kreativne silovitosti, ki dre čez ptujsko gledališče. Živeti in delati z vami je posebna preizkušnja, ne pravi Lorca zaman, da je v gledališču treba živeti, ali pa ga uničiti. Saj šele skozi mnoge preizkušnje, globine in temine iskanj prebijamo skupaj do vse te svetlobe resničnega, ki kot neverjetno verjetno vedno znova zasije iz odra našega ptujskega gledališča. Kako izjemno zgodbo smo skupaj spisali v zadnjih enajstih letih pričajo vsa najvišja državna priznanja zbrana na stenah, številne mednarodne nagrade in spomini, ki govorijo, da je Mestno gledališče Ptuj eno najboljših ne samo v Sloveniji, ampak v tem delu Evrope. In da je med njimi veliko naših Ptujskih, ki ste prav vsi po vrsti izjemni, in da je slovensko gledališče izjemno zaradi vas, je samo še zadnji argument v potrditev tega, da si to malo mesto gledališče zasluži, ga potrebuje in ga ponosno ima. In s tem presega svojo majhnost, saj je v kulturnem, umetniškem, gledališkem svetu izjemno in veliko.
In seveda, naši obiskovalci, naši zvesti in zahtevni ptujski gledalci, ki ste kot žlahtna publika navdušili prav vse naše umetnike, jih očarali in presunili s pronicljivostjo, izobraženostjo, zahtevnostjo in naklonjenostjo gledališču in umetnosti. Zaradi vas tako radi prihajajo sem od vsepovsod, zaradi vas smo vedno nestrpni in polni treme, ko stopamo na te deske, ki pomenijo, kot pravi Zijah, življenje.
Na koncu le hvaležen in ponosen še nazdravim, ponosen na vse, kar nam je kljub težkim in viharnim časom, pomanjkanju in krizam v tem času uspelo, hvaležen za vsak trenutek, ki smo ga delili. In po sadu se spozna drevo, naš sad je bil v teh letih žlahten in bogat, da se nam je priklonila vsa Slovenija in tudi Evropa, celo svet. Mi smo kulturna prestolnica Evrope, v gledališču s tem prepričanjem živimo, in takega bomo ustvarjali tudi naprej. Naj živi Mestno gledališče Ptuj in vsi, ki ste ga in ga delate odličnega. Hvala Ptuj in Ptujčani za vso podporo in razumevajoče sprejemanje skozi vsa ta leta.

Direktor Mestno gledališče Ptuj
Peter Srpčič


 

 
25 let Mestnega gledališča Ptuj VIRTUALNA PREDSTAVITEV
Novice

Za počastitev 25. obletnice ustanovitve Mestnega gledališča Ptuj smo pripravili virtualno predstavitev gledališke stavbe in spregovorili o delovanju gledališča v obdobju preteklega četrt stoletja in tudi širše.
Projekt obsega album 360 stopinjskih prostorskih fotografij, album klasičnih fotografij, prostorski 360 stopinjski video in video pogovora o gledališču med Mihaelom Tošem in Petrom Srpčičem, z voščilom županje Nuške Gajšek, prav tako posnet v prostorski, 360 stopinjski tehniki.
Mihael Toš je tudi avtor kronike gledališča Stadttheater Pettau 1786 – 1918, ki bo za jubilej Mestnega gledališča Ptuj objavljena v sodobnih digitalnih oblikah. Prve vsebine bodo dostopne v drugi polovici decembra, z nadaljevanji vse do junija 2021.
Projekt je nastal v sodelovanju med Agencijo Toš, Mestnim gledališčem Ptuj in Mestno občino Ptuj.

Termini:
4. 12. 2020 – Mestno gledališče Ptuj VR 360 video
9. 12. 2020 – Mestno gledališče Ptuj VR 360 foto
12. 12. 2020 – Mestno gledališče Ptuj, pogovor
26. 12. 2020 – Kronika Stadttheater Pettau 1786 – 1918, 1. fazaOb 25.obletnici Mestno gledališče Ptuj pogovor s prvim direktorjem gledališča Francijem Mlakarjem. Pogovor je posnel njegov naslednik in soustanovitelj Samo M. Strelec.


Pogovor z aktualnim direktorjem Mestnega gledališča Ptuj Petrom Srpčičem, ob 25-letnici zavoda.
PREDSTAVE:


Prava baba


Vsakih sedem valov


Zabava za Borisa


Zgodovina nasilja


Kurent


Najstarejša obrt


Naš razred

 
 
25 let
Novice

25

 
 
OBVESTILO
Novice

Spoštovani,

v skladu z ukrepi za zajezitev epidemioloških tveganj smo z 19. oktobrom 2020 primorani do nadaljnjega predstaviti vse predstave in prireditve. Za vse informacije smo na voljo na naslovih Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ter po telefonu na 02 749 32 50 in 041 220 080. V upanju, da bomo lahko čim prej spet odprli vrata naše gledališke dvorane in gostovali po Sloveniji, vas lepo pozdravljamo in vam želimo, da ostanete zdravi.

Se zahvaljujemo za vaše razumevanje in podporo.


Vaše Mestno gledališče Ptuj

 
 
Najbolj vroče predstave Mestnega gledališča Ptuj
Novice

Top predstave 2020 ccc net-1

 
 
VARNOSTNI UKREPI IN SPREMLJANJE PREDSTAV
Novice

Spoštovani obiskovalci.

Veseli nas, da  z junijem ponovno odpiramo svoja vrata.V skladu s predpisanimi ukrepi in željo, da vam omogočimo varen ogled naših predstav, vas obveščamo, da smo poskrbeli za ustrezne varnostne ukrepe, za katere prosimo, da jih ob ogledu predstave tudi upoštevate:


maska2

 

Spletni nakup vstopnic
Mestnega gledališča Ptuj

ikona karta 5

_____________________________

Pokrovitelj sezone 2019/2020_____________________________

Delo Mestnega gledališča Ptuj omogočajo
logotip vargasal

Kelckelclogonovi

logojavnesptuj


Remax

posta net sponzorji 2

emaribor
_____________________________

ZDUSlogo