25 let Mestnega gledališča Ptuj Nagovor direktorja
Novice

25. obletnica ponovne profesionalizacije gledališča na Ptuju, 4. december 2020

Več kot desetletje že služim tej hiši. Služim pravim, ker ji nisem prišel vladat. Ponižen sem pred veličino izročila, ki presega teh 25 let zadnje poklicne zgodbe, saj hiša sama tukaj stoji od 1786, in je najstarejša v Sloveniji, kjer ves čas živi tako in drugačno gledališče. Ponižen pred vsemi velikani, ki so v tem času pisali to zgodbo. V neusahljiv navdih mi je veličastna zgodba našega mesta in njegovih sedmih tisočletij. Veličastnost zapuščine tisočletnega vretja življenja na tem mestu, kjer je zahodna civilizacija imela svoja vrata na vzhod, ki je kot multikulturna sredina ustvarila bogastvo snovne in nesnovne dediščine. Številne zgodbe, miti in legende, ki čakajo, da jih skozi svojo umetnost vrnemo v življenje.
Hvaležen sem vsem, ki so prinesli tole plamenico v moje roke. Branka, ki je s svojim delom posejala seme iz katerega so vzniknile generacije odličnih umetnikov. Postavila temelj, da smo začeli sanjat. Samu in Franciju, ter vsej ostali ekipi, s katero smo predrzno vrnili Ptuju poklicno gledališče. Ki sta nosila breme tega, da je gledališče shodilo, in se v slovenski prostor umestilo, dokazalo svojo živost in potrebnost. Branku Brumnu, Vojtehu Rajherju, Kristini Šamperl Purg in vsem v takratni ptujski občini, ki so prepoznali vrednost našega zanosa, in podprli našo drzno željo, da se je lahko uresničila. Hvaležen Štefanu Čelanu, da je zastavil svoj ugled in našel način za prenovo te hiše. Reneju, da je dal svojemu času poseben pečat.
Posebna hvaležnost, ki je več kot to, je bratstvo in pajdaštvo, norost in genialnost, neuničljiva zvestoba in globoka povezanost me veže na eni strani na peščico ljudi : Anico, Ireno, Marjana, Tomaža, Matejo, Heleno, Petro, Simona, Andreja, Danija, Sabino, Majo, Sandija, Sašota, to malo stalno ekipo MG Ptuj, ki vsa ta leta dela ta teater, Iz malega ustvarja odlične pogoje za umetniško ustvarjanje vseh, ki pridejo na Ptuj. Umetniki vas ne morejo prehvalit, in se čudijo, kako je tu na Ptuju mogoče vse.  In moja osebna in iskrena zahvala gre Anici, prva si verjela vame, imela z mano potrpljenje in prva razumela, da nastaja nekaj posebnega, veličastnega. In me imela v svoji šoli gledališča in življenja, ter dovolila, da je nastala ta gledališka zver.
Umetniki, igralci, režiserji, scenografi, kostumografi, dramaturgi, glasbeniki, in vsi ostali, katerih se je v dveh in pol desetletij vas skozi naš oder zvrstilo več kot tri stotnije, vaša norost in genialnost hkrati sta večna reka kreativne silovitosti, ki dre čez ptujsko gledališče. Živeti in delati z vami je posebna preizkušnja, ne pravi Lorca zaman, da je v gledališču treba živeti, ali pa ga uničiti. Saj šele skozi mnoge preizkušnje, globine in temine iskanj prebijamo skupaj do vse te svetlobe resničnega, ki kot neverjetno verjetno vedno znova zasije iz odra našega ptujskega gledališča. Kako izjemno zgodbo smo skupaj spisali v zadnjih enajstih letih pričajo vsa najvišja državna priznanja zbrana na stenah, številne mednarodne nagrade in spomini, ki govorijo, da je Mestno gledališče Ptuj eno najboljših ne samo v Sloveniji, ampak v tem delu Evrope. In da je med njimi veliko naših Ptujskih, ki ste prav vsi po vrsti izjemni, in da je slovensko gledališče izjemno zaradi vas, je samo še zadnji argument v potrditev tega, da si to malo mesto gledališče zasluži, ga potrebuje in ga ponosno ima. In s tem presega svojo majhnost, saj je v kulturnem, umetniškem, gledališkem svetu izjemno in veliko.
In seveda, naši obiskovalci, naši zvesti in zahtevni ptujski gledalci, ki ste kot žlahtna publika navdušili prav vse naše umetnike, jih očarali in presunili s pronicljivostjo, izobraženostjo, zahtevnostjo in naklonjenostjo gledališču in umetnosti. Zaradi vas tako radi prihajajo sem od vsepovsod, zaradi vas smo vedno nestrpni in polni treme, ko stopamo na te deske, ki pomenijo, kot pravi Zijah, življenje.
Na koncu le hvaležen in ponosen še nazdravim, ponosen na vse, kar nam je kljub težkim in viharnim časom, pomanjkanju in krizam v tem času uspelo, hvaležen za vsak trenutek, ki smo ga delili. In po sadu se spozna drevo, naš sad je bil v teh letih žlahten in bogat, da se nam je priklonila vsa Slovenija in tudi Evropa, celo svet. Mi smo kulturna prestolnica Evrope, v gledališču s tem prepričanjem živimo, in takega bomo ustvarjali tudi naprej. Naj živi Mestno gledališče Ptuj in vsi, ki ste ga in ga delate odličnega. Hvala Ptuj in Ptujčani za vso podporo in razumevajoče sprejemanje skozi vsa ta leta.

Direktor Mestno gledališče Ptuj
Peter Srpčič


 

Spletni nakup vstopnic
Mestnega gledališča Ptuj

ikona karta 5

_____________________________

Pokrovitelj sezone 2019/2020_____________________________

Delo Mestnega gledališča Ptuj omogočajo
logotip vargasal

Kelckelclogonovi

logojavnesptuj


Remax

posta net sponzorji 2

emaribor
_____________________________

ZDUSlogo