Monodrama Ptuj
Festivali

Monodrama logo

Bienalni festival Monodrama Ptuj je najstarejša vsebinska stalnica ob redni produkciji Mestnega gledališča Ptuj.

Festival poteka od leta 1998 in predstavlja predvsem poklon osnovni, temeljni celici gledališkega ustvarjanja - igralcu. Produkcija monoloških produkcij temelji pretežno na iniciativi igralcev in redkeje gledaliških ustanov, festival pa predstavlja srečanje igralskega entuziazma, ki se razvija neposredno, v najčistejši, skoraj lirični obliki odrskega ustvarjanja. Festival je skoraj intimne narave in naravnan k druženju ustvarjalcev in poklonu danes redkemu umetniškemu zanesenjaštvu.

Nagrada festivala je izražena tudi v denarni obliki, saj je takšno netržno ustvarjanje vedno potrebno materialne podpore, ki jo težko doseže znotraj večjih oblik umetniškega delovanja. Selekcija tekmovalnih predstav se vrši s pomočjo umetniškega vodje festivala, ki po pregledu dvoletne produkcije in prijavljenih projektov, po svoji presoji izbere od pet do sedem tekmovalnih monologov. Dimenzija festivala je tako omejena in se osredotoči na izbor vrhunskih monodram.


Mestno gledališče Ptuj bo konec novembra ter začetek decembra pripravilo tradicionalni bienalni festival monodramskih uprizoritev Festival Monodrama Ptuj 2016.

Gre za tradicionalni gledališki festival, ki je unikat v tem delu Evrope, festival je mednarodnega značaja, pri čemer se zaenkrat trudi vključevati mednarodne ustvarjalce iz nam bližnjih regionalnih okolij. Da ima festival svojo privlačnost dokazuje dejstvo, da sprejemamo veliko število prijav iz celotne Evrope. Ker je edinstven v tem, da se osredotoča na to elementarno gledališko zvrst, v kateri na najbolj pristen način zaživi stik med gledalcem in igralcem. Človek gre skozi prazen prostor, drugi človek ga pri tem opazuje. Nič več ni potrebno, da bi se zgodilo/rodilo gledališče. In prav ta elementarnost je tudi temelj festivala Monodrama.

Za sodelovanje na festivalu se lahko prijavljajo monodramske uprizoritve poklicnih gledališč in uprizoritve poklicnih igralcev v izven-institucionalni produkciji, ki so premierno uprizorjene v času sezone 2014/2015 ali bodo premierno uprizorjene do zaključka sezone 2015/2016 (zadnji rok za premiero je 1.julij 2016). Selektor festivala Monodrama Ptuj 2016 je Alen Jelen. Strokovna žirija bo ob koncu festivala podelila »Nagrado za najboljšo monodramsko uprizoritev«. Od Festivala Monodrama Ptuj 2010 se glavna nagrada po izboru strokovne žirije imenuje po Zlatku Šugmanu. Podelili pa bomo tudi nagrado občinstva.

Ob samem festivalu bodo potekale tudi spremljevalne prireditve, pogovori z ustvarjalci, okrogle mize, prav tako pa bomo na festival povabili tudi tuje selektorje. Strokovna komisija festivala bo sestavljena iz treh članov, ki pa bodo izbrani v pričetku prihodnjega leta in bo sestavljena iz eminentnih gledaliških ustvarjalcev, med katerimi je praviloma tudi nosilec Borštnikovega prstana.