Monodrama Ptuj 2006

Monodrama Ptuj 2006
Naloga žirije, ki so jo sestavljali Nataša Matjašec, Ivana Djilas in Željko Vukmirica, je bila prepoznati vrhunske vrednosti teh osamljenih borcev. Vsaka predstava je imela drug, samosvoj specifikum in je delno, ne pa v celoti dosegla ta visoki kodeks.

Obrazložitev žirije

Monodrama, natančneje solistični dramski nastop, je odrska konstanta oziroma, tako rekoč,profesionalna samurajska disciplina. Njena pravila so kruta in pravična.
En človek po svojem lastnem izboru brani in predstavlja vso stroko. V tem spopadu ali umre ali pa postane heroj stroke. Zato samurajev ni veliko, ker so po svoji lastni odločitvi strožji in pogumnejši vojaki od navadnih vojakov. Svobodi navkljub služijo idealom, za katere so pripravljeni žrtvovati lastno življenje. In če tekmujejo, tekmujejo v prvi vrsti sami s seboj. Zato je že vsak poskus monodrame edinstven in izjemen. Selektor je imel pred sabo to, kar je bilo na tem področju narejeno v zadnjih dveh letih, 12 samurajskih poskusov. Žirija si je v dobri veri ogledala izbor 6 predstav, uvrščenih na festival Monodrama Ptuj 2006.

Laro P. Jankovič usoda Edit Piaf pripelje do preispraševanja o lastnih mejah in zmožnostih prepuščanja umetnosti, ljubezni in življenju.

Irena Mihelič nas na način filmsko minimalističnega izraza zapelje v usodo osamljene znanstvenice v sodobnem svetu.

Alenka Tetičkovič se v gledališko izpolnjeni predstavi poistoveti z Evo Braun in udejanji bolano seksualno navezanost na enega najusodnejših moških njenega življenja in časa.

Dejan Pevčević se je pogumno soočil z enim od najtežjih izzivov za odraslega igralca, igrati ali biti otrok.

Maja Gal Štromar v interaktivnem delu predstave s pomočjo elementov psihodrame sprosti publiko ter spregovori o lastnih in nacionalnih kompleksih.

Aleš Valič v lik sodobnega ruralnega oštirja Alena z izjemno veščino vnaša  tradicionalne obrazce Harlekina iz komedije dell'arte.

V gledališču nič ni in nič ne bi smelo biti samoumevno, zato tudi nagrade ne. Tokrat se je žirija soglasno odločila, da ne izpostavi eno samo predstavo in da ne podeli nagrade za najboljšo. Finančna nagrada se enakovredno razdeli med vseh 6 udeležencev letošnjega festivala.


Udeleženci festivala Monodrama Ptuj 2006


Selektor festivala je Simon Šerbinek

Lara P. Jankovič, Zijah A. Sokolović, Simona Semenič Kot jaz

Irena Mihelič, Zdenko Kodrič Primer počene zračnice ali dialog z golobom Stara steklarska delavnica Ptuj

Alenka Tetičkovič Stefan Kolditz Eva Braun, Hitlerjeva ljubica Cankarjev dom Ljubljana

Dejan Pevčević, Raymond Cousse Otročarije Mestno gledališče ljubljansko

Maja Gal Štromar Alma Ajka Delikatesno metafizični manifest v treh slikah Gledališče Koper

Aleš Valič, Saša Pavček Al en al dva? Potodom d.o.o.

Boštjan Gombač, Pedro Almodovar Patty Diphusa Familija