Skup

Skup


Slovenski festival komornega gledališča – Skup, je naravna posledica afirmacje gledališča manjših formatov na prelomu tisočletja, ki je uspelo preseči nekdanje okvire eksperimentalnega, spremljevalnega in začetniškega. To dejstvo ne dokazuje zgolj sodobna svetovna dramatika, temveč tudi pozornost ki jo t. i. male scene uživajo s strani občinstva in gledališke stroke. Skup je tako organski plod nastale situacije v gledališkem sedanjiku, ki manifestira svojo vividnost predvsem skozi stvaritve takšnega formata.

mgP s svojim majhnim, a klasičnim odrom in avditorijem, je idealen prostor za izvajanje, kot tudi pregled te produkcije. Skup je festival, ki vrši presek takšne produkcije slovenskega poklicnega gledališča in nagrajuje izstopajoče dosežke gledaliških hiš oziroma ustvarjalcev v vsem razponu, od nosilcev forme, igralcev do glasbenikov, kostumografov, scenografov in drugih vpletenih v kreacijo gledališča. Značaj festivala tako ne želi biti tekmovalen, temveč nagrajujoč. Selekcija tekmovalnih predstav temelji na izboru znotraj gledališč, ki lahko v tekmovalni program prijavijo po eno produkcijo aktualne sezone.
Slovenski festival komornega gledališča želi med drugim vzdrževati kontinuiteto produkcije manjšega formata in poudariti pomen formata.
V prihodnosti bo Skup začel svoja vrata odpirati tudi neodvisnim gledališčem, ki se bodo v svoji umetniški vrednosti lahko primerjali z javnimi gledališkimi zavodi.