Skup 2002

Skup 2002


nagrada občinstva za najboljšo predstavo

SNG Drama iz Ljubljane za Ekshibicionista O. J. Travna

nagrada za vlogo

Nataša Matjašec za vlogo Hipolita / Samomorilke

nagrada za režijo

Eduard Miler za režijo Fedrine ljubezeni

nagrada za scenografijo

Vladimir Repnik za Kralj umira

nagrada za izvorno glasbo

Sebastijan Duh za Shopping & Fucking

nagrada za kostumografijo

Alan Hranitelj za Kralj Umira


Program festivala

O. J. Traven Ekshibicionist SNG Drama Ljubljana

Samotni Zahod Gledališče Koper

Mark Ravenhill Shopping & Fucking Drama SNG Maribor

Franz Xaver Kroetz Nagon Mestno gledališče Ptuj

Zgodba o uspehu Mestno gledališče ljubljansko

Sarah Kane Fedrina ljubezen 4.48 Slovensko mladinsko gledališče

Antigona v New Yorku Prešernovo gledališče Kranj

Ločitev Slovensko ljudsko gledališče Celje:

Connor Mcphearson Jez SNG Drama Ljubljana

Eugene Ionesco Kralj umira Primorsko dramsko gledališče Nova Gorica

 

Strokovna žirija Skupa 2002


v sestavi dramske igralke Milade Kalezić, gledališkega kritika Slavka Pezdirja in dramatika in pisca Roka Vilčnika tako utemeljila nagrade.

Nagrado za igro dobi Nataša Matjašec za vlogi Hipolita/Samomorilke v uprizoritvi Fedrina Ljubezen 4.48, Sarah Kene. Dramska igralka je z intenzivno ponotranjeno igro izoblikovala mogočno paleto prepričljivih in pretresljivih človeških poželenj in stanj, razpletih med moško uporniško nasilnostjo in polaščevalskostjo ter ženskotrpnostjo in ranljivostjo.

Nagrad za režijo dobi Eduard Miler za uprizoritev Fedrina ljubezen. Režiser je zajel brezkompromisno subtilno in nepopustljivo rezko  po svoji resničnosti in na površje je zabrbotal usmerjeni smisel našega vibriranja v tem fascinantnem vesoljnem kotlu ter se razkropil po gledalcih za nekaj nadaljnih dni.

Nagrado za scenografijo dobi G.V.R. za svoj prispevek v uprizoritvi Kralj umira. Namig na človekovo krušenje v prah, ki je posipan po tleh kot sipek pesek, skozi katerega kralj blodi v svojem koncu, in kopalniška kad kot prispodoba zibeli, krste ali prestola v istem trenutku, oboje je v svoji inovativni preprostosti izjemno subtilno in direktno osmislilo to tako dokončno predstavo.

Nagrado za kostumografijo dobi Alan Hranitelj za svoj prispevek Kralj umira. Kostume te predstave, snežno beli kot so, se skoraj stapljajo v puščavo razpadajočega kraljestva in si kot jasni likovni postulanti nikakor nočejo privoščiti svojega lastnega likovnega življenja. Odmislimo dramski trenutek in pred nami zaživi do potankosti filigransko izoblikovana likovna forma, napoljnjena z človeškimi telesi.

Nagrado za izvirno glasbo dobi Sebastijan Duh v uprizoritvi Shopping & Fucking. Grozljiva energija ritma prepletene z enoličnim ponavljanjem sintetične melodije kot podzavestnih prebliskov zadrogiranih možganov, ki gledalca prestreli pri doživljanju predstave, trešči vanj s popolno močjo razgrne pred njim vso resnično bedo in koristnost takšnega odmaknjenja od sveta.