7. Slovenski festival komornega gledališča SKUP’2012 - SKUP7
Sezona 2011/2012

Program SKUP᾿2012
___________Za zloženko Skup'2012 kliknite na tale link ali sliko
____________________________________________Za več informacij o predstavah kliknite na naslov predstave

Sreda
11. april

Otvoritev festivala SKUP᾿2012
Matjaž Zupančič Razred
Тобольский драматический театр имени П. П. Ершова (Tobolsko dramsko gledališče P. P. Eršova), Rusija
ob 19.30 za izven

Četrtek
12. april

Karl Schönherr
Hudič babji - tekmovalna predstava
Produkcija Mestnega gledališča ljubljanskega
ob 19.30 za izven

Petek
13. april

Ivica Buljan
MA and AL - tekmovalna predstava
Produkcija Mini teatra Ljubljana in Kazališta Hotel Bulić Zagreb. Predstava je v angleščini.
ob 19.30 za izven

Sobota
14. april

Gregor Strniša
Žabe - tekmovalna predstava
Produkcija Mestnega gledališča Ptuj
ob 19.30 za izve
n

Nedelja
15. april

Maruša Geymayer - Oblak
Diva svetnica mati prasica - tekmovalna predstava
Produkcija Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana
ob 19.30 za izven

Ponedeljek
16. april

Društvo prijateljev Ptuja Ljubljana in Knjižnica MGL
Predstavitev knjige
Zlatko Šugman: Zlatkarije - spremljevalni program
ob 19.30 za izven

Torek
17. april

Anton Pavlovič Čehov
Jaz vas ljubim - tekmovalna predstava
Produkcija Slovenskega ljudskega gledalibšča Celje
ob 19.30 za izven

Sreda
18. april

Nejc Valenti, Miha Nemec
Life®anti - tekmovalna predstava
Produkcija Gledališča Glej, SNG Nova Gorica, KD TNK in VŠU Nova Gorica
ob 19.30 za izven

Četrtek
19. april

Milan Jesih
Grenki sadeži pravice - tekmovalna predstava
Produkcija Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica
ob 19.30 za izven

Petek
20. april

Priredba po romanu Ivana Tavčarja, Marko Čeh
Cvetje v jeseni - tekmovalna predstava
Produkcija Zavoda Margareta Schwarzwald, koprodukcija Cankarjev dom in Društvo S.N.G.
ob 19.30 za izven

Sobota
21.april

Via Negativa, Via Nova 2011
MandićStroj - tekmovalna predstava, solo performans Marka Mandića
Produkcija Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana
ob 19.30 za izven

Nedelja
22. april

Zaključek 7. Slovenskega festivala komornega gledališča SKUP’2012 s podelitvijo nagrad
Alenka Hain RAZstava
Gostuje Slovenska prosvetna zveza Celovec, Avstrija
ob 18.00 za izven


Fotografije predstav SKUP'7


Odločitve žirije SKUP'2012


Strokovna žirija v sestavi predsednice, dramske igralke in dobitnice Borštnikovega prstana Anice Kumer ter Toneta Partljiča, pisatelja, dramatika, učitelja in politika, je podelila naslednje nagrade.


Opomba Anice Kumer in Toneta Partljiča: Ko smo z vodstvom festivala ugotovili, da se tretji član žirije iznenada, zaradi višje sile, ne more udeleževati festivala, smo se odločili, da ostaneva v žiriji sama in ne iščemo novega člana. Odločila sva se tudi, da bova toliko časa usklajevala odločitve, da bova zares soglasna. Sama sva bila presenečena, da so bile že najine sprotne prve odločitve absolutno soglasne. Ob koncu sva seveda morala med nominiranimi (vsak večer znova) opraviti še zadnjo selekcijo. Izjavljava, da so bile odločitve vedno soglasne! Oba sva v isti meri odgovorna zanje. Sodiva, da je bila raven festivalskih komornih predstav zelo visoka. Odločila sva se, da je predsednica žirije igralka Anica Kumer.

Odločitve žirije:

Nagrado: satir za režijo, prejme - MIHA NEMEC za režijo predstave LIFE®ANTI v izvedbi Gledališča Glej, SNG Nova Gorica, KD in VŠU Nova Gorica.

Režiser, ki je z dramaturgom Nejcem Valentijem tudi soavtor besedila in s sodelavkami oblikovalec kostumov, je spoštljivo oživil del slovenske gledališke preteklosti z ironično distanco in z zavedanjem o tragičnosti, samotnosti, dilemah gledaliških ustvarjalcev. Ni ustvaril kake muzealije, ampak nasprotno moderno in sodobno, odzivno, večplastno predstavo, ki je sporočilna in všečna današnjemu občinstvu.

Nagrado: satir za vlogo, prejme - Radko Polič za vlogo Lazar in Lazarus avtorja Gregorja Strniše ŽABE  v izvedbi Mestnega gledališča Ptuj.

Radko Polič - Rac nas tudi v tej predstavi začara s svojo človeško in igralsko karizmo, s katero nas potegne v ris svojega igralskega ustvarjanja. Občutek za nove režiserske zamisli, ki jim sledi, a ohranja svojo ustvarjalno moč, njegov vstop v moderno besedilo in izraz ga pomlajajo in postavljajo v sam vrh igralskega čudeža. Takšen je tudi njegov Lazarus.

Nagrado: satir za vlogo, prejme Marko Mandić, in sicer za vlogi AL in MandićStroj v predstavah MA and AL v izvedbi Mini teatra Ljubljana in Kazališta Hotel Bulić Zagreb ter Via Negativa, Via Nova 2011 MandićStroj v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Marko Mandić se v obeh vlogah preko vseh meja razdaja gledališki umetnosti. V obeh je provokativen, napet in neizprosen, tako do sebe kot tudi do občinstva. Bliskovito prehaja iz enega ritma v drugega in ne dopušča povprečnosti ter mlačnosti. Rezultat njegove mejne igre je oblikovno večplastna celota osupljivega psihofizičnega izraza. Prav tako je njegova dikcija natančna in skoraj glasbeno utelešena.

Nagrado: satir za vlogo, prejme - Vesna Vončina za vlogo Gospe iz Astrahana Marije Nablocke v predstavi  LIFE®ANTI v izvedbi Gledališča Glej, SNG Nova Gorica, KD in VŠU Nova Gorica.

Vesna Vončina je ustvarila vlogo ostarele Nablocke sugestivno v vseh segmentih humorne nečimrnosti, osamljenosti, starostnih spominov, pri čemer je zelo uspešno mešala rodno ruščino s slovenščino, oziroma obratno. Za humorno zunanjo podobo se je skrivala globoka tragika minljivosti in osamljenosti ne le Nablocke, ampak igralskega poklica nasploh.

Nagrado: satir za glasbo in zvok, prejme - BRANKO ROŽMAN za glasbeno in zvočno podobo v predstavi avtorja Gregorja Strniše ŽABE v izvedbi Mestnega gledališča Ptuj.

Skladatelj Branko Rožman je v Žabah uporabljal učinkovite zvočne posnetke, živo glasbo orglic in izvirnega tolkala ter sugestivno vokalno interpretacijo lapidarnih Strniševih verzov, in tako ustvaril sicer superioren večplastni glasbeni dogodek, ki pa je bil ves posvečen odrski uprizoritvi.

Nagrado: satir za kostumografijo in masko, prejmejo ustvarjalke - ANAMARIJA CEJ, MIHA NEMC, TINA PRPAR in ANKA STROSAR  za kostume in masko v LIFE®ANTIH v izvedbi Gledališča Glej, SNG Nova Gorica, KD in VŠU Nova Gorica.

Izbrani in izoblikovani kostumi so sicer imeli svoj historičen pridih, a so z detajli korespondirali s sodobnostjo. Prav tako šminka nekaterih oseb. Zlasti maska Gospe iz Astrahana je dopolnjevala lik s pomenskimi, komičnimi in tragičnimi segmenti.

Nagrado: satir za najboljšo komorno uprizoritev v celoti, prejme predstava avtorja Milana Jesiha GRENKI SADEŽI PRAVICE v izvedbi SNG Nova Gorica.

Štirje mladi uigrani igralci Anna Facchini, Arna Hadžialjević, Peter Harl in Kristijan Guček so pod režijskim vodstvom Andreja Jusa ter z ostalimi sodelavci odigrali besedilo, ki je pred štiridesetimi leti z uprizoritvijo vred obveljalo za temeljno slovensko gledališko avantgardno. Žirija sodi, da je današnji novogoriški uprizoritvi uspelo, da je znova avantgardna z visoko profesionalnostjo, zlasti pa z izenačeno soigro mladih igralcev, ki so na odru zaživeli kot nekak enoten skupen igralec, četudi so odigrali pravzaprav 140 vlog v številnih prizorih. Njihova svežina, smisel za ironijo in humor, telesna obvladljivost, pevski nastopi so rasli od začetka do zmagovalnega konca.

Po glasovanju občinstva je
veliko nagrado občinstva
na 7. Slovenskem festivalu komornega gledališča SKUP '2012 prejelo

Slovensko ljudsko gledališče Celje

za predstavo

Antona Pavloviča Čehova Jaz vas ljubim.