Najstarejša obrt
Sezona 2012/2013

 
Paula Vogel

Najstarejša obrt (The Oldest Profession)

Komedija

Premiera 11. junija 2013

Režija, dramaturgija Peter Srpčič
Igrajo Zvezdana Mlakar, Anica Kumer, Marijana Brecelj, Alenka Cilenšek, Marinka Štern
Pri predstavi sodelujeta še Helena Blagne, Peter Srpčič


Têrmin najstarejša obrt se bere in razume kot prostitucija in tukaj naslov govori dejansko o tem, čeprav ima večplastni pomen. V besedilu Paule Vogel namreč nastopa pet dam, ki se ukvarjajo s to »najstarejšo obrtjo«, njihova starost se giblje med dvainsedemdeset in triinosemdeset. Gre za dame stare šole, ki svoj poklic dvomljivega slovesa opravljajo s stilom in maniro, ki je danes pri modernih prostitutkah več ne najdemo.
Seveda, če je pet bab na kupu, še posebej takih, ki se presneto dobro poznajo, je normalno, da med njimi prihaja do nesoglasij in trenj. Še posebej aktualno je vprašanje nasledstva, saj bo najstarejša med njimi, Mae, ki je tudi zvodnica tega krdela, v kratkem odšla v težko prislužen pokoj, in tako bo morala ena od ostalih prevzeti skrb za družino prijateljic noči. Ob tem se na izjemno zabaven in humoren način lomijo kopja glede vprašanja njihovega poslovnega modela, novih trendov pri opravljanju tovrstnih storitev, odnosa do strank in stanja gospodarske krize, ki seveda tudi ob postopnem izumiranju njihovih stalnih strank najeda njihovo eksistenco.
V ozadju te nenavadne, a izjemno zabavne zgodbe se kaže zgodba o odhajanju nekega časa in prihodu novega, ki počasi, a vztrajno briše prostor za dekleta stare šole. Seveda se skozi pripoved tudi spominjajo dobrih starih časov, v katerih so bile one tiste glavne in so se skozi preizkušnje prebijale do sedanjosti. Vsaka od njih ima svojo zgodbo, svoje sanje in zgodbe teh dam stare šole, preizkušenih obrtnic najstarejše obrti, nam slikajo zelo človeško in s tem kljub humornosti pripovedi tudi pretresljivo sliko teh žensk. Na tak način ima zgodba svojo težo in govori o človeškem ozadju tega notoričnega poklica. V predstavi bodo nastopile dame stare šole, najboljše izmed igralk generacije žlahtnih zvezd slovenskega gledališča.

Najstarejša obrt

Kritika Večer - Najstarejša obrtKritika Delo - Najstarejša obrt


Fotografije z vaj


 

Spletni nakup vstopnic
Mestnega gledališča Ptuj

ikona karta 5

Aktualno

Obvestilo

_____________________________

Pokrovitelj sezone 2019/2020_____________________________

Delo Mestnega gledališča Ptuj omogočajo
logotip vargasal

Kelckelclogonovi

logojavnesptuj


Remax

posta net sponzorji 2

emaribor
_____________________________

ZDUSlogo