Zgodovina nasilja
Sezona 2019/2020

1920 nasilje
Édouard Louis

ZGODOVINA NASILJA
Drama
Koprodukcija Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra Ljubljana

Premiera na Ptuju 7. september 2019

Premiera v Ljubljani 25. december 2018

Režija IVICA BULJAN
Igrajo PETJA LABOVIĆ, BENJAMIN KRNETIĆ, SAŠA PAVLIN STOSIĆ, ROBERT WALTL, BORIS VLASTELICA

V četrtek, 24. decembra, na pariškem Place de la République, na poti domov z božične večerje mladi Édouard sreča Redo, mladeniča alžirskega porekla. Pogovarjata se, začneta flirtati in kmalu Édouard povabi Redo v svoje stanovanje. Dvojica preživi noč skupaj.
Reda govori o svojem otroštvu in očetu, ki je iz Alžirije pobegnil v Francijo, kjer je moral opravljati najtežja dela. Razpoloženje je razigrano, smejeta se, si izmenjujeta nežnosti in imata spolni odnos. Ko pa se nekaj ur kasneje poslavljata, Édouard odkrije, da je izginil njegov pametni telefon. Reda nenadoma izvleče pištolo in mu grozi, situacija se hitro spremeni v ustrahovanje, nasilje in posilstvo. Naslednje jutro Édouard odide na policijo in poišče zdravniško pomoč. Ne ve, kako naj se sooči s travmo, zato pobegne domov k sestri Clare na severnofrancosko podeželje in se ji zaupa. Odzivi na dramatični incident, pogovori z ljudmi okoli njega, izpraševanje policijskega in zdravniškega osebja razkrivajo rasizem, homofobijo in nejasne strukture moči, globoko vkoreninjene v današnji kapitalistični družbi.

V avtobiografskem romanu Zgodovina nasilja francoski pisatelj Édouard Louis z rekonstruiranjem travmatične noči ustvari besedilo, ki je osebna in prodorna družbena analiza časa, hrepenenja, migracijskih vprašanj in rasizma. Skozi različne glasove, ki se odzovejo na nad njim storjenim zločinom, Louis oriše nasilje, odrinjeno na rob družbe. To je srčno, pogumno in ambiciozno besedilo enega najizzivalnejših mladih svetovnih piscev, čigar dela so prevedena v številne jezike in uprizorjena v več državah.

 

 

Spletni nakup vstopnic
Mestnega gledališča Ptuj

ikona karta 5

Aktualno

Obvestilo

_____________________________

Pokrovitelj sezone 2019/2020_____________________________

Delo Mestnega gledališča Ptuj omogočajo
logotip vargasal

Kelckelclogonovi

logojavnesptuj


Remax

posta net sponzorji 2

emaribor
_____________________________

ZDUSlogo