Visoka napetost
Sezona 2016/2017

1617 1d

Premiera
september 2016

Režija
Peter Srpčič

Matjaž Javšnik
Visoka napetost
Komedija
Koprodukcija Mestnega gledališča Ptuj
in Zavoda Javšnik & klapaDružina je osnovna celica našega obstoja, ki se v sodobnem času transformira ter ob razpadu ustaljenih družbenih vlog, načinov in odnosov v njej znajde v polju velikega izziva, žal pa pogosto tudi velikih deviacij. Tokrat se bomo v celico podali s humornim predznakom in si na zabaven način pogledali, kaj vse nas lahko tare, ko se zaljubljamo in poskušamo z nekom ustvariti skupno življenje.
Matjaža Javšnika dobro poznamo kot izvrstnega komedijanta in stand up performerja, zdaj ga bomo spoznali še kot komediografa. Predstava Visoka napetost je zgodba o paru. On je šofer kamiona, ona tajnica v odvetniški pisarni, ki se po 14 letih zakona spopadeta z groznim dejstvom, da je eden izmed njiju nesposoben reprodukcije. Zgodba se prične v trenutku, ko se ona, Pavla, en cel dan prepozno vrne s sindikalnega izleta. On, Felix, takoj svoje strahove in frustracije prelije v kopico očitkov in zadeva se spremeni v »ringlšpil« obračunavanj, ki kar malo spominjajo na razgrajeno in burkaško različico Zapiranja ljubezni. Vrnemo se v čas, ko sta se spoznala in preko reminiscenc – opera, avto hiša, all inclusive dopust v Turčiji, veselica, kuhinja, poroka, boks Dejana Zavca, volitve … – ob njunem obračunavanju na plano privrejo vse tiste nam Slovencem v genetiko vsajene lastnosti, kot so: pritlehnost, sovraštvo, jeza, svetohlinstvo, laži ... A kot vsaka komedija se na koncu srečno zaključi. Naša junaka skozi vse tegobe postaneta bogatejša s spoznanjem, da sta si usojena. Zmaga ljubezen kljub dejstvu, da je ona noseča, eden od njiju pa neploden. Prihod novega člana krona in utrdi njuno zvezo.
Skozi življenjsko zgodbo, ki je še kako slovenska, se bomo lahko na eni strani zabavali ob gledanju čez plot v sosedovo tragikomedijo, na drugi strani pa se boste pronicljivi gledalci lahko zamislili nad sabo in svojo okolico. Na odru bosta stala nasproti soigralca iz avtohtone žajfnice Ena žlahtna štorija Urška Vučak in Matjaž Javšnik. Le verjemite, da se bo iskrilo od visoke napetosti. Predstavo bo režiral Peter Srpčič, avtor mnogih ptujskih uspešnic, med katerimi sta tudi Prava baba in nepozabna Najstarejša obrt.