Nagovor direktorja 18/19
Sezona 2018/2019

peter1819nagovor
VESOLJE IDEJ


Iz vesolja je naš planet videti kot drobna modra pika v neskončnem prostranstvu. In na tej drobni modri piki je naša ljuba gruda slovenska prav tako drobna pika, skoraj zanemarljivo majhna v primerjavi s prostranstvi, ki jih obdajajo.

A v gledališkem smislu je ta gruda vse prej kot majhna. Bogastvo in raznovrstnost gledališke kulture je na tem majhnem koščku izjemna. Izjemna je tudi kakovost naše gledališke ustvarjalnosti, kar vedno znova dokazujemo, ko na velikih gledaliških festivalih po vsem svetu predstavljamo našo izjemno in bogato kulturo. Pri tem mislim na vse nas, ki se s to umetnostjo poklicno ali ljubiteljsko ukvarjamo na tej naši grudi. In ni nas malo.

V treh in pol letih smo v Mestnem gledališču Ptuj, na tej grudi domači, osvojili, kar se najpomembnejših nagrad za gledališko dejavnost tiče, vse, kar se je osvojiti dalo:

- nagrado društva kritikov za najboljšo uprizoritev sezone,
- veliko nagrado Borštnikovega srečanja,
- šest Borštnikovih nagrad,
- nagrado za žlahtno komedijo, najboljšo komedijo na Dnevih komedije v Celju,
- Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev po izboru strokovne žirije in
- nagrado občinstva za najboljšo predstavo festivala na Tednu slovenske drame v Kranju.

Če k temu dodamo še nastope na številnih mednarodnih festivalih, dve nagradi in zmago na mednarodnem gledališkem festivalu v Libanonu ter kopico drugih mednarodnih nagrad, potem lahko mirno trdimo, da smo na tej grudi slovenski dosegli sam vrh v poklicnem gledališkem ustvarjanju. Prejeli smo tudi plaketo, visoko priznanje Mestne občine Ptuj, za naše izjemne dosežke, največje priznanje pa ste nam dali prav vi, naši obiskovalci, s polnimi dvoranami in bučnimi aplavzi.

Naredili smo ogromno, sploh, ker smo v vseh pogledih daleč najmanjše poklicno gledališče v Sloveniji, tako po številu zaposlenih kot tudi glede na javna finančna sredstva, ki so nam na voljo. Še zdaleč pa to ni vse, kar bi lahko in kar imamo namen narediti v dobro tega mesta, njegovih prebivalcev in naše dežele. V naših glavah in srcih se ves čas poraja vesolje idej, ki komaj čaka, da bi zaživelo na naših odrskih deskah, v vaših pogledih našlo svoje zrcalo in v vaši domišljiji ustvarilo svetove in vesolja neverjetno verjetne resničnosti.

Zato vam tudi za prihodnjo sezono iz bogatega vesolja naših idej, ki komaj čakajo, da zaživijo v ustvarjalskem zanosu izjemnih gledaliških umetnikov, pripravljamo in na ogled ponujamo kar pet novih premier. V naše vesolje gledališkega ustvarjanja bomo vabili naše abonente v okviru štirih gledaliških abonmajev, tako tiste, ki so že odrasli, kot tudi tiste najmlajše. Prav tako bomo v okviru gledališkega studia povabili k spoznavanju našega vesolja tiste mlade, ki jih to zanima kot izkušnja ali kot karierna usmeritev.

Zadnjih devet let, kar imam čast in veselje voditi to majhno, a izjemno stalno ekipo sodelavcev v Mestnem gledališču Ptuj, ob meni jih je namreč stalno zaposlenih samo sedem, je bilo zaznamovanih z obdobjem splošne gospodarske in družbene krize, ki je prinesla številne boleče reze v našem javnem sektorju, pod katerega sodimo tudi mi. Kljub temu smo skozi vsa ta leta rasli in se razvijali do tega trenutka, ko lahko mirno zatrdim, da imate na Ptuju odlično gledališče, na katerega ste lahko upravičeno ponosni. Kljub temu so mnoge naše ideje ostale nerealizirane, in zdaj ko se časi počasi, a vztrajno obračajo na boljše, čeprav tega v našem javnem financiranju zaenkrat še ni čutiti, saj nikoli nismo prejeli tako malo javnega denarja za naše delo in tudi za prihodnje leto še ne kaže, da bi bilo kaj drugače, se tudi v nas prebuja upanje, da se bo to spremenilo na boljše. Prav je tako, saj je prav živa ustvarjalna umetnost ob turizmu tista najboljša razvojna priložnost za tako malo, a zgodovinsko in kulturno bogato mesto, kot je Ptuj. Tako je živo tudi upanje, da bomo lahko iz našega neskončnega vesolja idej v našo skupno resničnost prenesli in postavili na naše odre, trge, dvorišča ter dvorane mnoge odlične predstave, na katerih bomo delili to magično gledališko izkušnjo. Navsezadnje, najbolj nas veseli in našemu delu daje največji smisel naše srečevanje z vami, našimi zvestimi obiskovalci.

Peter Srpčič
Direktor Mestnega gledališča Ptuj

 

_____________________________

Pokrovitelj sezone 2018/2019_____________________________

Delo Mestnega gledališča Ptuj omogočajo
logotip vargasal

Kelckelclogonovi

logojavnesptuj


Remax

posta net sponzorji 2

emaribor
_____________________________

ZDUSlogo