Nagovor direktorja 19/20
Sezona 2019/2020

1920 peter

ZA!


Spet smo se znašli pred izzivom, izzivom generaciji izjemnih umetnikov, ustvarjalcev, organizatorjev. Naše mesto Ptuj se je odločilo za kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. Izziv se je pokril z mojim tretjim začetkom mandata vodenja Mestnega gledališča Ptuj, ko sem se znašel pred izzivom, kako v tem novem mandatu preseči dosežke preteklih dveh, ki sta bila izjemna po sadu. Ja, je res, po sadu spoznamo drevo in naše Mestno gledališče Ptuj je bogato rodilo.

Izkušnja leta 2012 je bila za marsikoga bridka. Mi v gledališču smo takrat dobili res malo. Za
to smo naredili veliko. Kar pa je sledilo, je bil pogrom, saj so se naša programska sredstva prepolovila. Kriza je dala pokritje poskusom marginalizacije in destrukcije gledališča, saj nismo bili na liniji in posledično ne prioriteta, temveč problem, in to kljub izjemnim rezultatom, ki so nas uvrstili v sam vrh slovenske in srednjeevropske umetniške scene. Ostale so luknje v proračunih, ostale so dejanske luknje nedokončanih gradbenih projektov, pri katerih smo šele zdaj začeli ugotavljati, čemu so sploh bili namenjeni in kaka naj bi bila njihova vsebina, ki bi upravičevala ves ta vložen denar. Mislim, da smo se lahko iz te izkušnje veliko naučili, obenem nas je ta čas pošteno prekalil in učvrstil. Tisti, ki smo preživeli, smo zdaj iz tega vstali močnejši, boljši, pripravljeni na izziv.

In je naše mesto sprejelo odločitev in pred nas vrglo izziv, da se z drugimi mesti v Sloveniji,
ki vidijo svojo priložnost razvoja v umetnosti, kulturi in turizmu, spopademo za priložnost in možnost, da ob podpori Evrope naredimo kvantni skok v razvoju. In v hipu, ko nam je naša županja zapovedala: »Naredite nam to mesto spet kulturno,« sem rekel samo eno: »Ja!« Hkrati je seveda na enem od posvetov izrekla preprosto in jasno napotilo, da si želi, da bi z našo dediščino, oziroma s temi starimi kamni, ki jih imamo toliko na pretek, da jih skrivamo po vseh možnih nemogočih prostorih, tudi zaslužili. Tako bi okolje od tega celo solidno, če ne že odlično živelo.

Ko poslušam po mestu, kaj o tem menijo ljudje, slišim veliko pomislekov, razmislekov,
pogovorov, samogovorov, pritoževanj in celo obrekovanj na temo EPK in tistih, ki se tega lotevamo. Res vrhunski smo postali v tem, da iščemo probleme, razloge, zakaj se ne da, kaj se ne da in kako se ne da. Tako pokažemo in dokažemo svojo pomembnost v vseh mogočih načinih, kako lahko rečemo Ne! S kakršnim koli razlogom da rečemo Ne in vztrajamo pri nečem, s čimer pa nikakor nismo zadovoljni. Kar ne morem mimo zanimive predstave Mefista oziroma hudiča, ki se Faustu predstavi kot duh, ki vedno pravi: Ne.

Zato se sam odločam, da bom rekel vedno znova: Ja! Pokazal bom vse mogoče oblike in
načine, kako reči: Ja! Iskal bom tako razloge kot vzroke, zakaj bi bilo treba v tem trenutku reči: Ja. Ne gre za moj ego, ki bi se rad prezentiral, gre preprosto za to, da sem v tem izzivu prepoznal priložnost za to generacijo izjemnih ustvarjalcev, kreatorjev, organizatorjev. Na eni strani lahko Ptuju dajo svoj maksimum, na drugi strani pa jih lahko s tem morda zadržimo v tem okolju dlje, kot bi jih lahko, če se tega ne lotimo. Zdaj je trenutek, da se pošteno zazremo vase, da se med seboj pogovorimo, med seboj povežemo in vsi tisti, ki se v tem izzivu prepoznamo, po svojih najboljših močeh prispevamo svoje vizije, ideje, sanje, predloge, projekte, in sicer v želji, z upanjem in vero, da nam bo to uspelo. Ker uspelo nam bo. Sam sem se odločil, da nam bo in kar nekaj nas je, ki delimo to odločenost, ki se napajamo z izjemnim duhovnim, kulturnim, zgodovinskim bogastvom tega mesta, ki smo ga prejeli v skrb že s tem, ko smo se tukaj rodili in nas je sem prineslo, da tukaj delujemo.

In prav je, da vsi, ki verjamemo, da je v nas potencial, da naredimo nekaj večjega, nekaj
evropskega, svetovnega. Svoje vizije, ki so v službi našega malega mesta in njegove izjemne in veličastne zgodbe, lahko v tem trenutku presežemo. Presežemo lahko svoje omejitve lastnega ega in strahove razočaranega ter nepotešenega uma, in sicer s tem, da rečemo: Ja! In naredimo, kar lahko, kar zmoremo, se med seboj družimo, izmenjujemo ideje in poskusimo zares izkoristiti to priložnost, možnost, da v tem našem ljubem mestu Ptuju kaj premaknemo naprej, da bomo ta Ptuj za seboj pustili lepši, boljši, bogatejši, kot smo ga prejeli od generacij pred nami.

No, in sezona pred vami je majhen, ampak pomemben korak na tej poti. Je evropska, je bogata, je provokativna, vas izziva in nagovarja: »Pridite z nami!« VADE ME CUM! VIVAT POETOVIONA in živi Ptuj še naprej – po več kot sedem tisoč letih, odkar ljudje trajno tu živijo, in sicer 1950 let od prve omembe Poetovione, ko se je pri nas na Ptuju zgodilo nekaj, kar je spremenilo tok evropske in svetovne zgodovine.

Direktor Mestnega gledališča Ptuj
Peter Srpčič

 

 

Spletni nakup vstopnic
Mestnega gledališča Ptuj

ikona karta 5

Aktualno

Obvestilo

_____________________________

Pokrovitelj sezone 2019/2020_____________________________

Delo Mestnega gledališča Ptuj omogočajo
logotip vargasal

Kelckelclogonovi

logojavnesptuj


Remax

posta net sponzorji 2

emaribor
_____________________________

ZDUSlogo