NENADOMA, REKA

NENADOMA, REKA

Dimitrije Kokanov
NENADOMA, REKA
Odjednom, reka, 2022

Po motivih romana Georga Orwella 1984

Koprodukcija Mestno gledališče Ptuj in Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

Predstava traja 1 uro in 35 minut in nima odmora

Gledališki list predstave

»Nenadoma, reka je zasnovano kot prostor govora tistih, ki v javnem prostoru zaradi strahu ne govorijo ali ne smejo govoriti o svojem položaju – o svoji deprivilegiranosti in zatrtosti. Michel Foucault v knjigi Zgodovina seksualnosti 1 – Volja do znanja pravi: Moč govori in to je pravilo. Pri nastajanju besedila je bilo to osnovno izhodišče. Kako dati moč govora tistim, ki v družbeni hierarhiji moči niso na poziciji, da bi jih lahko slišali.

Skozi problem zgodovinskega revizionizma, hiperprodukcije samoanalize in samoreprezentacije v javnem prostoru preučujem fenomene kolonialne preteklosti, izkušnje življenja pod totalitarnimi režimi in kapitalističnega izkoriščanja ljudi. Ideja besedila je projicirati možno sliko prihodnosti človeštva z obdelavo našega odnosa do lastne preteklosti in dejanj v sedanjosti.

Besedilo je nastalo kot odgovor na distopične pripovedi znanih romanov 20. stoletja, predvsem pa kot odgovor na Orwellov roman 1984.«

Tako je o svojem novem besedilu napisal dramatik in dramaturg Dimitrije Kokanov, ki bo na Slovenskem tokrat prvič predstavljen, v ljubljanski Drami pa bo sledila uprizoritev njegovega teksta Gibanje, za katerega je leta 2020 prejel Sterijevo nagrado za najboljše sodobno dramsko besedilo v Srbiji.

Kokan Mladenović, večkrat nagrajeni srbski režiser, je v Sloveniji doslej ustvaril tri predstave, vse v Gledališču Koper. V tokratni uprizoritvi, koprodukciji SNG Nova Gorica in Mestnega gledališča Ptuj, se osredotoča na refleksijo totalitarizmov našega asa – od državnih totalitarizmov, ki se še vedno oklepajo klasičnih prijemov propagande in zastraševanja prebivalstva, do tistih sodobnejših, ki nam trenutno vladajo.

Ali se s pomočjo »digitalne samoobrambe« lahko upremo zlorabi osebnih podatkov, ali nam, tako kot Winstonu Smithu v Orwellovem svetu, preprosto ni več pomoči?

Kokan Mladenović

Zasedba

Igrajo:

Tamara Avguštin k. g., Anuša Kodelja k. g., Jure Kopušar, Žiga Saksida, Urška Taufer, Žiga Udir

Prevajalca
Nebojša Pop-Tasić, Anja Pišot
Režiser
Kokan Mladenović
Dramaturg
Dimitrije Kokanov
Dramaturginja in asistentka režiserja
Tereza Gregorič
Lektorica
Anja Pišot
Scenograf
Branko Hojnik
Kostumografinja
Aleksandra Pecić Mladenović
Avtor glasbe in korepetitor
Árpád Szerda
Asistentka avtorja glasbe in korepetitorja
Zsófi Szerda
Koreograf in svetovalec za gib
Ivan Mijačević
Oblikovalec svetlobe
Marko Vrkljan
Oblikovalca videa
Stojan Nemec, Valentin Pavlin
Oblikovalca zvoka
Stojan Nemec, Borut Čelik

Tehnična ekipa Mestnega gledališča Ptuj: Sandi Žuran, Irena Meško, Danijel Vogrinec, Primož Menhart

Mediji o predstavi:

Tadeja Krečič, RA SLO 1, 4. 12. 2022

Anja Radaljac, Delo, 12. 12. 2022

Marij Čuk, Primorski dnevnik, 16. 12. 2022

Ivana Zajc, SiGledal, 16. 12. 2022

Iva Koršič, Novi Glas, 26. 1. 2023

OBVESTILO O SNEMANJU DOGODKA

»Dogodki se lahko fotografirajo in snemajo. Z udeležbo soglašate, da se vas sme fotografirati in/ali posneti ter fotografijo in/ali posnetek objaviti na spletnih straneh, v drugih tiskovinah in na družabnih omrežjih organizatorja dogodka Mestno gledališče Ptuj. Namen snemanja je dokumentiranje aktivnosti in obveščanja javnosti o delu in dogodkih. Več informacij o obdelavi vaših osebnih podatkov in o pravicah, ki iz nje izvirajo, si lahko preberete v naši Politiki varstva osebnih podatkov, objavljeni na:

https://www.mgp.si/wp-content/uploads/2022/12/varstvo.pdf«
Mestno gledališče Ptuj

Fotogalerija