PRAVLJIČNO SRCE

PRAVLJIČNO SRCE

Predstava za mlade, slovenska praizvedba primerna za II. in III. VIO

Philip Ridley

Produkcija Mestnega gledališča Ptuj

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

Premiera Ptuj: 1.oktobra 2009.

Predstava traja 50 minut.

 

Avtor Philip Ridley zagotovo spada med najbolj zanimive in vsestransko nadarjene umetnike današnjega časa. Sam zase pravi, da je predvsem pripovedovalec zgodb. Zgodbe seveda tudi piše, od novel do zgodb za otroke in dram. Prav Najhitrejša ura v vesolju je mogoče njegova najbolj znana igra. Posnel je tudi dva celovečerna in en kratek film.
Pravljično srce je igra za mladino, ki nas na magičen način popelje v svet najstnikov, njihovih čustev in trenutka odraščanja. Protagonista, ki se »slučajno« na to noč srečata v zapuščenem kulturnem domu, se soočata z mnogimi čustvenimi problemi, ki izhajajo iz njunih družin. Kljub temu sta njuna pogleda in način soočanja z njimi diametralno nasprotna. Kirsty, ki želi biti odrasla, se upira življenju in poizkuša svoje težave rešiti na »odrasel« način, ki pa je seveda prav tista odraslost, ki si jo mladostniki zamišljajo. Njen odnos je upor in zavračanje, medtem ko Gideon ubira drugo pot. Njegova pot je pot domišljije in prevrednotenje težav, ki jih doživlja. Kljub temu, da se njegov način razmišljanja sprva dozdeva otročji, vidimo, da vsebuje veliko modrosti, ki je mnogo bližje prosvetljenemu načinu ravnanja z življenjskimi težavami.
Gideon uspe počasi in postopoma popeljati Kirsty v svoj pravljični način pogleda na svet. Skupaj tako uprizorita maestralno pravljico, ki je v resnici njuno življenje. Kirsty tako uspe uzreti svoje življenje v drugi luči ter pomiriti svoje srce.

Zasedba

Režija in prevod: Miha Alujević
Igrata: Barbara Vidovič, Dejan Pevčević

Scenografka: Lana Stojan
Kostumografka: Maja Djordjevič
Avtor glasbe: Aleksander Cepuš
Oblikovalec svetlobe: Simon Puhar
Lektor: Simon Šerbinek

 

Vodja tehnike: Simon Puhar
Tonski mojster: Danijel Vogrinec
Scenska garderoberka: Irena Meško
Odrski mojster: Andrej Cizerl Kodrič