HEVREKA !, znanstveni cirkus

HEVREKA !, znanstveni cirkus

Predstava primerna za II. in III. VIO.

Koncept in avtorji Nik Škrlec, Lena Hribar Škrlec, Urban Kuntarič

Koprodukcija Mestnega gledališča Ptuj in Zavoda Margareta Schwarzwald

Premiera: 12. september 2019.

Predstava traja 50 minut.

Predstava Hevreka! želi pri gledalcih spet zanetiti strast do ustvarjalne misli in jim teme, ki so velikokrat dolgočasne (znanost, matematika, fizika) predstaviti na svež, iskriv način. Velikokrat smo nezainteresirani, skoraj brez volje do spoznavanja sveta in raziskovanja lastnih interesov. Naša predstava pa želi to postaviti na glavo in nas prestaviti v bolj svežo, ustvarjalno perspektivo dojemanja sveta in tudi učenja. V predstavi so prepleteni žanri fizične komedije in glasbenega gledališča s temami, ki jim na prvi pogled ne bi pripisali komičnega potenciala. Fizika je mnogim predstavljala strah in trepet, za nas pa je izhodišče za noro potovanje v svet domišljije in komedije. S preigravanjem različnih vlog, zgodb znanstvenikov in tudi učne snovi želimo premakniti meje mogočega v gledališču. Igramo se z znanostjo, ki je, na presenečenje mnogih, že sama po sebi zelo igriva!

Zasedba

Igrajo: Nik Škrlec / Jure Rajšp, Lena Hribar Škrlec / Lara Wolf, Urban Kuntarič / Žan Brelih Hatunić

Avtor glasbe: Janez Dovč
Oblikovalec luči: Ian Stergar
Lektor: Simon Šerbinek

Tehnični vodja: Sandi Žuran
Lučni mojster: Simon Medved
Tonski mojster: Danijel Vogrinec
Rekviziterka in garderoberka: Irena Meško
Odrski mojster: Andrej Cizerl Kodrič

 

Predstavo Hevreka! je strokovna komisija platforme Zlata paličica uvrstila v Katalog kakovostnih gledaliških predstav in pedagoških programov za otroke in mladino.

Obrazložitev:
Avtorski projekt Hevreka! na oder prenese format računalniške igre, v kateri se izvajalci kot superjunaki podajo na humorno akcijsko popotovanje iskanja neznane snovi. Po svoji podobi uprizoritev koketira s popularno kulturo, a jo smotrno utemelji v prepletu naravoslovnih vsebin in vsakdanje resničnosti ter znanstvene probleme domišljeno pokaže kot povsem življenjske in človeške izzive. V dogajanju in rabi uprizoritvenih izraznih možnosti (od giba in glasbe do rekvizitov in interakcije z občinstvom) je Hevreka! razgibana in zabavna, izvedbeno energična in radoživa, v gibanju po tematski pokrajini igre pa lucidna ter kot takšna navdihujoča spodbuda k sproščeni radovednosti pri spoznavanju sveta in človeka.

Nika Arhar, Martina Peštaj in Adriana Gaberščik

Promo video: