THE HANDKE PROJECT / PROJEKT HANDKE 9.6.2023

THE HANDKE PROJECT / PROJEKT HANDKE 9.6.2023

Jeton Neziraj
The Handke Project / Projekt Handke
Ali pravica za Petrovo neumnost

Premiera 3. junij 2022, Teatri Oda, Priština

Gostujejo
Mittelfest & Teatro della Pergola (IT), Theater Dortmund (DE), National Theatre Sarajevo & Scena MESS – Internacionalni teatarski festival MESS (BA)

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

Predstava traja 1 uro 10 minut in nima odmora.

Vseevropski gledališki tim ustvarjalcev iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Francije, Italije, Makedonije, Nemčije, Srbije, s Hrvaške, Kosova in drugod preigrava krhko ravnovesje med svobodo govora in družbeno odgovornostjo v gledališču skozi perspektivo kontroverznega nobelovega nagrajenca Petra Handkeja. Predstava Projekt Handke (Ali pravica za Petrovo neumnost) boleče in neizprosno preseka krog laži, ki jih je Handke javno izražal in prikazal v svojih knjigah, s tem pa globoko zarezal v srž resnice o vojni v nekdanji Jugoslaviji. Vivisekcija Handkejevih verbalnih eskapad, med njimi podpiranje ideologije požgane zemlje in kovanje slavospevov očitno militantnim pesnikom in filmskim ustvarjalcem, ki so se spreobrnili v snovalce genocidnih projektov, je doživela vrhunec z njegovimi izjavami med pogrebom srbskega politika in obsojenega vojnega zločinca Slobodana Miloševića, ko je pred krvoločno množico zatrdil, da ne pozna resnice in da je zaradi tega blizu Miloševiću in Srbiji, sodu pa je dokončno izbil dno s primerjavo trpljenja Srbov s trpljenjem Judov v času nacizma. Ostra satirična pisava kosovskega dramatika Jetona Neziraja nas v iskanju pravičnosti za vse negativne posledice izrečenih laži, ki še vedno burijo duhove in razdvajajo ljudi na širšem območju Balkana, opominja, da smo prav vsi odgovorni za družbeno realnost, v kateri živimo. Ob tem sporočilu se v kontekstu dinamične gledališke dialektike razkrije tudi pisani mozaik nacionalnih in kulturnih identitet soustvarjalcev, kar krepi avtentičnost uprizoritve.

Blerta Neziraj (1984), rojena v Prištini, je režirala predstave za La MaMa – New York, Narodno gledališče Kosova, Teatro della Pergola – Firence, Volksbühne Berlin, Nacionalno eksperimentalno gledališče Albanije, Qendra Multimedia (Priština), Gjilan City Theatre itd. Igre, ki jih je režirala, so gostovale v številnih gledališčih in na festivalih na lokalni in mednarodni ravni, npr: Piccolo Teatro di Milano, Theatre de Vidy, Lozana, Švica; Volkstheater na Dunaju, La MaMa v New Yorku, itd.Je članica Lincoln Center Theatre Directors Lab 2018. Za svoje režisersko delo je na Kosovu prejela več nagrad in priznanj, med drugim nagrado za najboljšo gledališko režijo leta 2019 na nacionalnem gledališkem festivalu v Gjilanu na Kosovu, nagrado “Best Directing” kosovskega ministrstva za kulturo za leto 2020 in nagrado za najboljšo gledališko režijo za predstavo “The Handke Project” na nacionalnem gledališkem festivalu v Ferizaju na Kosovu.
Qendra Multimedia velja za eno najbolj zanimivih in provokativnih gledaliških skupin v jugovzhodni Evropi. Qendra ustvarja na Kosovu, sodeluje pa tudi z drugimi gledališkimi skupinami, kot so: Volksbühne Berlin; La MaMa New York; Teatro Della Toscana; MESS Festival Sarajevo; Theatre Dortmund; National Theatre of Sarajevo, National Experimental Theater of Albania itd. Qendrine predstave so gostovale po Evropi in ZDA na več kot 100 fetivalih in gledaliških prizoriščih.
www.qendra.org

 

Foto: Atdhe Mulla

Zasedba

Režiserka Blerta Neziraj

Zasedba
Arben Bajraktaraj 
Ejla Bavćić
Adrian Morina
Klaus Martini
Verona Koxha
Anja Drljević

Dramaturginja Biljana Srbljanović
Umetniška sodelavka Alida Bremer
Scenografinja Marija Kalabic
Skladatelj Gabriele Marangoni
Koreograf Gjergj Prevazi
Kostumograf Blagoj Micevski
Oblikovalec svetlobe Yann Perregaux
Oblikovalec zvoka Leonardo Rubboli (Tempo Reale)
Asistent režije Sovran Nrecaj 

Serijo predstav finančno podpira Spectacle vivant en Bretagne.

Fotogalerija