VSI PTICE – Nataša Barbara Gračner in Lina Akif Borštnikovi nagrajenki za vlogi v predstavi

VSI PTICE – Nataša Barbara Gračner in Lina Akif Borštnikovi nagrajenki za vlogi v predstavi

Naslov izvirnika Tous Des Diseaux
Wajdi Mouawad

Koprodukcija Mestnega gledališča Ptuj, Mini Teatra in Festivala Ljubljana

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

Premiera Ptuj: 24. avgust 2021, premiera Mini Teater: 11. oktober 2020.

Predstava traja 2 uri in 30 minut z odmorom.

Vznemirljiv dramski tekst Wajdija Mouawada Vsi ptice je po svetu zaslovel v prejšnji sezoni. Kanadski avtor libanonskega rodu, ki živi v Franciji, v družinski sagi o judovski družini z mednarodnimi koreninami izpostavlja Drugega kot absolutno idejo. Iz globine zgodovine vznikne lik muslimanskega diplomata, ki je ujet in izročen papežu kot darilo ter prisiljen preiti v katoličanstvo. Dogajanje v knjižnici univerze v New Yorku, kjer mladi raziskovalec genetike spozna doktorandko zgodovine, nas bliskovito popelje v teroristični napad v Jeruzalemu: Wahida raziskuje življenje arabskega diplomanta pred 500 leti, Eitan s svojo družino, s katero živi v Berlinu, išče izgubljeno babico. Vsi ptice je triler, aktualna politična uganka in čustveno nabita ljubezenska zgodba, ki v metaforični sliki človeštva kot planeta z vsemi pticami poskuša narediti korak dlje v izpraševanju vesti o vojni odgovornosti.

Ivica Buljan se z gledališko režijo ukvarja od leta 1995 in režira tako v Sloveniji, rodni Hrvaški kot številnih evropskih državah. Za svoje delo je večkrat prejel mednarodne gledališke nagrade: je nagrajenec Borštnikovega srečanja, Prešernovega sklada in prejemnik francoskega viteza reda za umetnost in leposlovje. Od leta 2019 je direktor Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu.

 

Zasedba

Režija: Ivica Buljan
Prevajalec v slovenščino: Ignac Fock
Igrajo: Milena Zupančič, Ivo Ban, Nataša Barbara Gračner, Robert Waltl, Saša Pavlin Stošić, Aleksandra Balmazović, Jose, Gal Oblak, Lina Akif

Dramaturgija: Diana Koloini
Scenografija: Aleksander Denić
Kostumografija: Alan Hranitelj

Fotogalerija